Yrittäjyyttä joulun alla 2009

Yrittäjä luopuu paljosta ja saa paljon. Luopuu vapaa-ajastaan ja monilla aloilla tuntemattomuudestaan sekä asettaa ihmissuhteensa ja toimeentulonsa vaaraan. Siinä sivussa voi saada onnistumisenelämyksiä, kasvaneen sosiaalisen piirin ja hyvin onnistuessaan taloudellista menestystäkin.

Mille tämä kaikki rakentuu? Ainakin intohimolle ja perinpohjaiselle sitoutumiselle siihen mitä on tekemässä. Terhakkaasti itävä epäonnistumisen siemen on kylvetty siinä vaiheessa, kun alkaa laskemaan tuntejaan tai alkaa suhtautumaan työhönsä kuten tyypillisesti palkkatyössä. Kello ei pelasta. Niin ankealta kuin se kuulostaakin, sitoutumisen toimintaan on yksinkertaisuudessaan ajettava monen muun elämän osa-alueen edelle. Tarkkaan säännellyillä tai suojatuilla liiketoiminnan sektoreilla voi saadakin aikaan kannattavaa toimintaa ilman perinpohjaista heittäytymistä, edellyttäen että ainakin suhteet ovat kunnossa. Vapaasti kilpailluilla markkinoilla sitä vastoin on aika hemmetin hankala menestyä, ellei tee jotain paremmin tai perusteellisemmin kuin toiset. Ja paremmin tekeminen taas edellyttää työtä. Aivan helvetisti työtä. Menestyjä erottuu viime kädessä muista poikkeavalla venymiskyvyllään. Toinen vaihtoehto on keksiä niin edukseen poikkeava liikeidea, ettei muuta kertakaikkiaan tarvita. Uskokaa kun sanon, että niitä on harvassa.

Yrittäjän on taottava kun leka lämmin, kuten tavataan sanoa. Kun aidosti hienoa mahdollisuutta tarjotaan hopealautasella, ei ole oikea hetki keskittyä yksityiselämänsä suloisimpaan antiin eikä ensi-iltaelokuvaan. Siinä sivussa on ymmärrettävä milloin alkaa tulla takoneeksi liiaksi. Lomalle on tajuttava lähteä, ennen kuin toiset kehottavat. Uskokaa ihmeessä kun sanon, etten ole ihan pihalla tästäkään yrittäjäelämän pienestä nyanssista…

… eikä muuten ole moni muukaan iältään kolmen- neljänkympin haminoissa oleva yrittäjä. Mieleeni tulisi suoralta kädeltä useampikin jaksamisensa kanssa toisinaan liitoksissaan nitisevä, kylilläkin tunnettu nuori yrittäjä. Eri ihmisillä on perin erilaisia syitä ja taustoja antaa itsestään vähän reilumminkin, kuin voimavarat aina antaisivat myöten. Yhtä kaikki, lopputulos saattaa olla hyvinkin samanlainen, ellei hommaa huomaa napata takaisin lapaseen ajoissa.

Joten, parhaat kollegat. Eiköhän koiteta huokaista huolella ainakin jouluna, kukin tahoillaan ja itselleen parhaiten sopivalla tavalla.

Loistavaa ja rentouttavaa joulua kaikille.

Kommentti artikkeliin “Yrittäjyyttä joulun alla 2009”
 1. avatar Riitta Nyqvist sanoo:

  Rentouttavaa joulua ramiaaltonen!
  Puhut hienoa sanomaa yrittäjyydestä.
  Mun ajatusmaailmassani jok´ikinen suomalainen on sisukas yrittäjä omalla ainutlaatuisella tavallaan,
  työntekijänä valtion, kunnan, yrityksen sisällä.
  Suomalainen on sillä tavalla sisäänrakennettu,
  että työ on itseisarvo.
  Itsekoettuna työnarkomaanina freelancena, työntekijänä, pomona toivoisin, että tärkeintä elämässä olisi perhearvot,
  jotka työllä rahoitetaan kohtuun nimissä.
  Elämä on tässä nyt,
  ei sitkun ja eläkkeellä..
  Huokaistaan
  Riitta N.

Jätä kommentti

css.php